Каталог
Кераміка

Як вибрати якісний унітаз: типи, різновиди, технології

Унітаз варто обирати чи не найбільш прискіпливо з усієї сантехніки, адже це не стільки про стиль і дизайн, як про комфорт і здоров'я.

Унітаз варто обирати чи не найбільш прискіпливо з усієї сантехніки, адже це не стільки про стиль і дизайн, як про комфорт і здоров'я. Треба врахувати безліч нюансів: розміри, матеріали, спосіб встановлення, технології тощо. При цьому хочеться не переплатити та отримати якісну сантехніку, що прослужить кілька десятків років.

Унітази чеського бренду Qtap повністю відповідають його філософії: з ними дійсно добре жити. Їх легко мити, вони не вбирають запах і бруд, тихо працюють та мають комфортні сидіння. Але про все по черзі.

Які бувають унітази?

Моделей унітазів на ринку –– безліч. Вони розрізняються за способом встановлення, розмірами, дизайном, кольором, системою змиву, розташуванням зливного отвору, розташуванням бачка, матеріалом, додатковими корисними функціями.

Почнемо з першої характеристики –– способу встановлення. За ним розрізняють унітаз підлоговий та унітаз підвісний.

Підлоговий унітаз — це безумовна класика, що зустрічається у квартирах, приватних будинках, готелях та кафе. Вони не втрачають своєї актуальності, позаяк можуть бути дешевшою альтернативою підвісному варіанту або ж навпаки –– бути дорогим дизайнерським рішенням та акцентом ванної кімнати.

Сучасні підлогові унітази бувають двох видів: зі зливним бачком і без (приставний унітаз під прихований бачок). Перші легко ремонтувати та обслуговувати, оскільки мають прямий доступ до бачка. Крім того, такі унітази найпростіші для монтажу –– встановити можна навіть самостійно, чого не скажеш про підвісні моделі або моделі з прихованим бачком.

Унітаз підвісний частіше зустрічається у сучасних інтер’єрах. Виглядає естетично, дозволяє економити місце та є можливість відрегулювати висоту кріплення під себе. При такій конструкції видимою є лише чаша унітаза, що не торкається підлоги, а бачок з іншими комунікаціями заховані в інсталяцію, що монтується у стіну. Це полегшує прибирання: легко мити підлогу під унітазом, не треба вимивати навколо труб і кріплень, та й саму чашу можна легко вимити з усіх боків.

Підвісні унітази тихі та надійні, але їх монтаж дещо складніший і потребує встановлення інсталяції спеціалістом.

Злив води: маємо рішення без розбризкувань та шуму

На такий параметр не завжди звертають увагу, а дарма. Звісно, що основне своє призначення будь-який злив виконає, але є нюанси, що можуть розчарувати при користуванні унітазом. Розберемося детальніше.

Типи систем змиву

Душовий змив (або круговий прямий). Його ще часто називають традиційним або обідковим. Унітаз з таким типом змиву має під обідком невеликі отвори, які розташовані по всьому периметру чаші через певні рівні відстані. Саме через них проходить вода під час спуску та стікає униз.

Такий змив доволі тихий і не допускає бризок води, але разом з тим гірше змиває, менш гігієнічний, оскільки під обідком накопичуються бруд і бактерії, утворюється вапняний наліт і розмножуються мікроорганізми. Як наслідок –– унітази з таким змивом потребують частішого догляду, їх важче мити.

Унітаз Jay підлоговий Tornado 680х370х815, арт. QT07222176W

bd2bb57a41c0a5ccc0b857ec5f205d47.png

Воронкоподібний Rimless. Унітази з таким типом змиву ще інколи називають безобідковими, хоча це не зовсім правильно. Більшість безобідкових унітазів мають невеликі обмежувачі потоку, вони відрізняються від традиційних обідкових відсутністю крутих вигинів і порожнеч внутрішнього жолоба в обідку, а також його більш гігієнічною округлою формою.

В унітазах Qtap використовуються різні варіанти систем змиву: від невеликого обмежувача потоку до абсолютної безобідковості. Розсікач в унітазах із технологією Rimless поділяє потік води на три частини: середня потрапляє до сифона, а дві інші ретельно омивають чашу по всьому її периметру. У результаті отримуємо гігієнічність та економію часу на прибирання, позаяк немає вигинів та порожнеч внутрішнього жолоба в обідку, де зазвичай накопичується бруд.

Така система змиву ефективніша за традиційну, але вона є більш шумною порівняно з душовим змивом, особливо, якщо порівнювати її з круговим змивом Ultra Quiet, тому за відсутності звукоізоляції змивання водички чутимуть і у вашій квартирі, і у сусідній. Також інколи може вихлюпуватися вода.

Унітаз Virgo підвісний Rimless 485x360x360, арт. QT1833051ERW

e48d1e97751717ea7d6b8b51006abc2c.png

Круговий Ultra Quiet. Цю технологію змиву ще називають воронка або Tornado. Вода поступає через один зливний отвір праворуч біля основи безобідкової чаші або зліва біля краю чаші та ретельно очищує поверхні стінок унітаза. При цьому гарантується економне використання води та відсутність бризок.

Такий тип змиву характеризується високим рівнем гігієнічності, простотою у прибиранні та якісно змиває навіть при використанні малого змиву. Це той випадок, коли назва «воронка Tornado» говорить сама за себе: адже завдяки їй не вихлюпується вода. І як результат — економія часу на прибирання та безпека. Крім того, такі унітази дуже тихі: вони на 40% тихіші за сучасні унітази з технологією Rimless, адже максимальний рівень шуму при змиванні води з Rimless сягає в середньому 75 децибелів, а з Qtap Ultra Quiet –– лише 58 децибелів. Ще одна неочевидна перевага –– у моделях зі зливним отвором зліва від краю чаші не завжди зрозуміло, звідки з’являється вода –– трішки магії у ванній кімнаті.

Qtap Gemini унітаз підвісний Ultra Quiet 530х365х373, арт. QT2533076EUQW

f37cabe7eadd3ea3982a84cad581e4ca.png

В асортименті унітазів Qtap ви завжди знайдете саме «свій» за дизайном: як з безшумною системою зливу Ultra Quiet, так і з Rimless. Та пам’ятайте –– з Ultra Quiet усі ваші секрети залишаться із вами.

Звичайна порцеляна чи щось більше?

Якщо дивитись неозброєним оком на ряд унітазів різних виробників, то суттєвої різниці між матеріалами ви не помітите, але вона є. Унітаз із порцеляни прослужить набагато довше, ніж фаянсовий. Завдяки своїй непористій структурі порцелянові моделі не вбирають бруд та запахи, за ними легше доглядати.

Звісно, може з’явитися спокуса взяти найдешевший варіант з фаянсу або обрати за популярним іменем бренду. Такий підхід може вилитися або в суттєву різницю у ціні, або в проблеми із доглядом, неприємними запахами у процесі експлуатації та, що найгірше, у короткий термін служби унітаза.

Експлуатаційні характеристики фаянсу поступаються порцеляні. Він виготовляється лише з білої глини, через що має пористу структуру, яка поглинає воду, запахи та бруд. Для порівняння: водопоглинання фаянсу становить близько 12%, тоді як у порцеляни цей показник на рівні 0,5%.

Якщо порівняти порцелянові та фаянсові унітази за ціною, то виграють останні. Однак економія ця не буде розумною, оскільки купити унітаз із порцеляни –– застрахувати себе від походу до магазину сантехніки на найближчі 50 років.

Унітази Qtap виготовляються зі зносостійкої порцеляни, яка має у своєму складі, крім білої глини, мінеральні добавки та неорганічні сполуки, кварц та польовий шпат (близько 15% від складу суміші). Орієнтовний вік служби такої порцеляни –– 50 років, тому не страшно дати гарантію на цілих 27 років (так, саме такий гарантійний термін дає Qtap на усі свої унітази).

Унітази Qtap випалюються у печах 360° при температурі 1280° на автоматизованому обладнанні з термостатичним контролем. Це дає змогу виготовити унітази з ідеально гладким глянцевим покриттям Easy Clean, що не дряпається і не затримує бруд. У результаті маємо антибактеріальну поверхню через відсутність пор та нерівностей, стійкість до хімічних речовин та мийних засобів, жодних жовтих вапнякових розводів на поверхні, відсутність небажаного нальоту, лише приємні аромати у ванній та простоту у догляді.

Якщо ви вирішите купити унітаз Qtap, то точно отримаєте виріб без дефектів. Вся справа у високих стандартах якості та ретельній 3-рівневій системі контролю на виробництві й складах компанії, що гарантують відсутність протікань, хвилястості, недоливів та темних точок. І байдуже, у якому місті буде придбано продукцію –– у Києві, Львові, Дніпрі, Одесі тощо –– кожен виріб матиме штамп на зворотній стороні унітаза,що свідчить про відповідність стандартам якості.

Qtap Taurus унітаз підвісний Ultra Quiet 490х360х380, арт. QT2433084EUQW

11678181ba67d9a77900184e053227c2.jpg

Кришки та сидіння: що тут може здивувати?

Загалом на ринку можна зустріти три типи сидінь: дюропластові, пластикові, дерев’яні.

Дюропласт (Duroplast) на дотик і вигляд нагадує кераміку, тому виглядає дорого та якісно. Сидіння з дюропласту гігієнічні, зручні, часто мають антибактеріальне покриття, відрізняються особливою міцністю, еластичністю, стійкістю до агресивних хімічних речовин, не змінюють колір, білі сидіння не жовтіють з часом, але й ціна на них вища, ніж у пластикових аналогів.

Пластикові (поліетиленові, полівінілхлоридні, поліпропіленові) –– їх ще називають термопластичними сидіннями. Перевага таких сидінь: простота обслуговування і низька вартість. Та є суттєві недоліки –– такі сидіння легко дряпаються і ламаються через їх низьку міцність і жорсткість, білі з часом жовтіють.

Дерево і ДСП –– ці матеріали зустрічаються набагато рідше. Дерев’яні сидіння можуть підкреслювати певні інтер’єри, але мають свої недоліки у догляді. Вони не гігієнічні, мають велику вагу, при необережному закритті можуть навіть пошкодити унітаз.

Всі сидіння до унітазів Qtap виготовляються з антибактеріального матеріалу Duroplast та мають ряд переваг:

  • Не вбирають запахи та не змінюють колір із часом.
  • Гігієнічні, зручні, мають антибактеріальне покриття.
  • Міцні, еластичні, стійкі до агресивних хімічних речовин.
  • Кришки безшумно та плавно опускаються завдяки технології Soft-Close, тому можна не притримувати кришку, боячись створити зайвий шум.
  • Кришки з сидінням легко знімаються та встановлюються завдяки технології Quick Release, що полегшує процес прибирання.

Сидіння для унітаза (Robin, Scorpio) з мікроліфтом Slim Duroplast,Quick relase 450x365x52, арт. QT99U184UF450MB

a7a55f013e60a416d9e9d4ebea39254d.png

Розташування й висота: деталі, що мають значення

Час розглянути ще одну важливу деталь –– розташування унітаза.У стандартних підлогових моделях висота чаші над підлогою становить 40 см. Це такий собі «золотий стандарт» розташування для унітазів усіх типів. Якщо ж унітазом має користуватися висока людина, краще придивитися до нестандартних вищих моделей, а у випадку унітаза для дітей –– до нижчих. Правило просте: треба, щоб ноги стояли на підлозі, а не висіли у повітрі, адже це впливає на здоров’я та самопочуття.

Унітаз Robin підлоговий Rimless 665x380x845, арт. QT13222141ARMB

a89429aeebb22ab0a5077f924e70e980.png

У випадку встановлення підвісних моделей, висоту кріплення унітаза на інсталяції можна регулювати під час монтажу останньої.

Другий аспект –– габарити. Щоб унітаз легко став на місце, яке ви для нього передбачили, треба заздалегідь визначитися з розмірами і формою. Якщо ви обрали підлоговий унітаз, а пристінний не можна поставити впритул до стіни через труби, що випирають, або інші перешкоди, виберіть форму чаші з неповним примиканням до стіни. Недолік такого рішення –– складніше прибирання.

Унітаз Kalao підлоговий Rimless 660х360х820, арт. QT08221213AW

c9019b2a6892a083e496b9a34726904c.jpg

Якщо треба встановити підлоговий унітаз, але дуже хочеться приховати бачок – є рішення. Приставний унітаз під прихований бачок Qtap Swan із системою змиву Rimless розміром 560х360х410 допоможе вам втілити ваш дизайнерський задум.

Унітаз Swan підлоговий Rimless 560х360х410, арт. QT16223178W

a37d2d7c2f2485310a3c8fa69e2f1023.png


Інсталяційний прихований бачок Qtap Nest з великим вибором за формою та кольором клавіш для інсталяцій також є в асортименті бренду.

Qtap Nest Інсталяційний бачок для підлогового унітазу 1050х490,155 mm, арт. QT0122490S4Q1

9bff8807c39fc1d42503563a6074ef7f.png

Унітази з прихованим бачком мають багато переваг: сучасніший дизайн ванної кімнати, економія місця (особливо якщо у вас обмежений простір), легке прибирання.

Якщо місце під врізання в стіну не було продумане наперед, а хочеться встановити підвісний унітаз, ви можете добудувати зовнішній каркас і розмістити в ньому додаткову нішу для шафки, ревізії або зробити поличку. Місця таке рішення займе не більше, ніж зовнішній бачок, але виглядатиме естетичніше та практичніше.

d59f79915b7e89f9bb0159150f7fa771.jpg

Продумайте, щоби справа та зліва від унітаза було достатньо місця, щоб комфортно ним скористатися. Якщо вдома є люди похилого віку, то подбайте про зручну опору.


Відстань з обох боків унітаза має бути не менше 20 см, простір перед унітазом –– не менше 60 см. Але це абсолютний мінімум і краще закладати більшу вільну площу.

e4d6dce98c29b5cf10cfc2aecffb5e6e.png


Хочу купити унітаз Qtap: який обрати?

Пошуки ідеального унітаза можуть привести і до азійських моделей з безліччю кнопок та вартістю як за хороше авто, і до унітаза з функцією біде –– варіації сантехніки «2 в 1». Якщо ж ви хочете купити довговічний і комфортний унітаз за прийнятну ціну, обирайте Qtap: це сантехніка, продумана до найменших дрібниць.

У всіх моделях вже враховано важливі нюанси, тож залишається лише обрати колір та дизайн унітаза Qtap. В нашому асортименті ви обов’язково знайдете правильне рішення для своєї ванної кімнати з-поміж класичних білих моделей, витончених чорних з матовим фінішем. Зможете обрати за формою та розміром: є округлі варіанти, є з прямокутними вигинами, є класичні конусні моделі.

Унітази Qtap –– це надміцна кераміка, виготовлена із справжньої порцеляни, що служитиме десятки років і буде виглядати актуально й охайно навіть через пів століття. Встановіть і переконайтеся самі.

Унітаз Robin підвісний Rimless 575x360x360, арт. QT13332141ERW

da938dc1bd7032b3d0c22e4465cf7591.png

Ми відкриті до співпраці

РитейлДистриб'юториІнсталяториДизайнери інтер'єруРитейлДистриб'юториІнсталяториДизайнери інтер'єру
Написати нам